Personel baru – podstawa powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal i jego wyposażenie, jest także przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje teraz w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces lub jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów albo barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny. 

Praca kelnera nie jest dobra. Nie wszystek może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi charakteryzować się osoba chcąca być kelnerem. 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, że na zmiany. 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Nierzadko w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem dużo lat. 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy też ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zobacz: Zapaski kelnerskie

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.